Cikk

Hét szent, aki segíteni fog (cikk)

Íme hét nagy szentnek megragadó története, akik a tisztaságuk, lelkesedésük és hitük révén megélték a kereszténysé-get. Bármilyen szexuális bűn terhel, kérd ezeket a szenteket, hogy imádkozzanak Érted, és látni fogod, ahogy egyre növekszik benned az a belső erő, amely által egyre könnyebben legyőzöd majd a szexuális kísértéseket.

1. Hippói Szent Ágoston

Szent Ágostonnak elég sötét múltja volt, mielőtt átadta életét Istennek. Még a megtérése idején is azon kapja magát, hogy így imádkozik: "Uram, add meg nekem a tisztaságot és az önmegtartóztatást, de még ne most!" (Vallomások, XIII. 7, 17) Szent Ágoston megerősítheti, hogy a függőség mennyire mélyen bele tud ékelődni az ember életébe, de éppen ő mindenki számára kiváló példa arra is, hogy az Úr miként tudja a bűnösöket szentekké tenni... vagy éppen egyháztanítókká, mint Ágostont.

2. Aquinói Szent Tamás

Szent Tamás leginkább a Summa Theologica révén ismert, amely a katolikus tanítás rendszerének összefoglalása, és mindmáig a teológia egyik legfontosabb alapműve. Az ő élete azonban nemcsak a katolikus filozófia és teológia révén ajándék az egyház számára, hanem a tisztaság erőteljes példája is. Rokonai, annak érdekében, hogy eltántorítsák őt a domonkos szerzetességtől, egy prostituáltat vittek a szobájába. Hogy mi történt? Tamás egy égő fahasábbal űzte ki őt a szobájából. Majd a falra egy keresztet rajzolt, és letérdelt elé, hogy imádkozzon. Két angyal jelent meg, és csípője körül egy angyali övet helyeztek el. Attól a naptól kezdve soha nem zavarták őt tisztátalan gondolatok. Aquinói Szent Tamás közbenjárására megkaphatjuk Istentől ugyanazt a buzgóságot és bátorságot, amely megőriz minket a bűntől.

3. Római Szent Ágnes

Szent Ágnes a korai keresztényüldözések idején  született Rómában, és kiemelkedő szépsége miatt sok férfi pályázott rá. Az udvarlóknak általában azt válaszolta: "Jézus Krisztus az egyetlen jegyesem." A férfiak, akiket elutasított, annyira dühösek lettek, hogy bevádolták őt a hatóságoknál, mint keresztény tanok követőjét. Elfogták, és mezítelen testét Róma utcáin hurcolták végig. A legenda szerint azonnal nőni kezdett a haja, hogy betakarja testét, és a férfiak, akik meg akarták erőszakolni, mind megvakultak. Mivel máglyán nem tudták őt elégetni, Szent Ágnes szüzet lefejezték, mint a hit vértanúját.  A fiatal lányoknak, a nemi erőszakot elszenvedetteknek és a tisztaságnak védőszentje.

4. Goretti Szent Mária

Goretti Mária már fiatalkorától kezdve megértette a tisztaság erényének fontosságát. A szomszéd házban lakó Alessandro néhányszor megpróbálta őt elcsábítani, de mivel folyamatosan ellenállt közeledéseinek, megpróbálta őt megerőszakolni. Mária elutasította őt, és azt mondta: "Nem! Ez bűn! Isten ezt nem akarja!" Amikor azt mondta, hogy inkább meghal, mintsem feladja kedvéért a tisztaságát, a támadója tizenegy késszúrással megsebezte. Mielőtt  11 éves korában  meghalt, Mária megbocsátott Alessandrónak, bár az nem tanúsított bűnbánatot. Míg Alessandro börtönben volt, Mária álmában megjelent neki, és ez az esemény elindította megtérését. Goretti Szent Mária a nemi erőszak áldozatainak, a fiatal nőknek és a tisztaságnak védőszentje. Ez az erényes szent biztosan imádkozni fog a tisztaságodért és azért, hogy legyőzd a szexuális bűnöket.

5. Szent II. János Pál

II. János Pál a következő, mélyreható gondolatokat intézte a függőséggel küszködőkhöz: "Létünk nem a gyengeségeink és kudarcaink összessége, hanem a Mennyei Atya szeretetének teljessége." Szent II. János Pál életműve több, mint húsz Biblia együttvéve, ha az oldalak számát nézzük. Ő volt a legtöbbet utazó pápa (A Föld-Hold-Föld távolság háromszorosát tette meg). Mély tisztelettel volt a művészet, a természet és a jegyesi szeretet iránt. A jegyesi szeretet titkának mély megértése arra ihlette, hogy megírja a Test Teológiája című művét, amely egy beszédgyűjtemény az élet értelmével, az emberi méltósággal és a szexualitással kapcsolatban. János Pál pápának a Szűzanya iránti szeretete tükröződik a mottójában is: "Totus Tuus, Maria" - vagyis "Teljesen a Tiéd, Mária". A Szűzanya oltalma miatt történt, hogy csodálatos módon túlélte az ellene elkövetett merényletet. Ő mondta egyszer, hogy "A tisztaság egy nehéz, hosszútávú ügy... De ugyanakkor a tisztaság a boldogság biztos útja is."

6. Szent Maximilián Kolbe

Amikor Maximilián 12 éves volt, a Szűzanya megjelent neki, és felajánlotta számára a tisztaság fehér és a vértanúság vörös koronáját. Alázatosan mindkettőt elfogadta. Mária iránti odaadása arra ihlette, hogy megalapítsa a Szeplőtelen Lovagja folyóiratot. Miután Auschwitz-ba került, felajánlotta, hogy helyet cserél egy halálra ítélt ismeretlen férfival. Kolbe atya a remény sugara maradt a rabtársai számára, s közben vezette a Szűzanyához végzett imádságot. Két hét éheztetés és szomjaztatás után Kolbe atya utolsóként halt meg. Végül egy halálos injekció okozta halálát. Nem sokkal halála után a drogfüggők védőszentjének mondták őt. Kolbe atyának a Szűzanya iránti odaadása és tisztaságának ajándéka biztosíték arra, hogy az ő imádsága segíteni fog a mai társadalom új drogjának függőségétől - a pornótól - megszabadulni.

7. A Boldogságos Szűzanya

A Szűzanya szándéka az, hogy közösségben legyél Fiával, Jézussal. Meg akar szabadítani a bűn láncaitól, és el akar tölteni Téged kegyelmekkel és erényekkel. Az Úr szándékosan megóvta a Szent Szüzet az áteredő bűntől, hogy Ő legyen, aki világra hozza a Megváltót. Isten Máriát ajándékként teremtette számunkra. Mint az összes szent Királynője, Ő minden egyes ember védőszentje, és közbenjáró mindenféle megpróbáltatásban. A rózsafüzér a mai idők nagy fegyvere, és hatékony a tisztaság elleni kísértésekkel vívott küzdelemben. A Szűzanyának tett felajánlás alapvető fontosságú a tisztaság elérésében. Megteheted ezt egyszerű szavakkal, például így:

"Szűzanya, a Te Szeplőtelen Szívedbe helyezem magamat: testemet, lelkemet, értelmemet, emlékezetemet, minden képességemet, egész lényemet. Kérlek, Te változtass át engem, hogy elérhessem a tökéletes tisztaságot testben és szívemben. Tudom, hogy ez egy hosszú út, de egészen megbízom anyai szeretetedben, és tudom, hogy Benned nem fogok csalatkozni."

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?