Mire megyek a szűrővel?

Nem tudom, mi a tapasztalatotok az internetes szűrőkkel. Én nagyon beléjük szerettem, amikor évekkel ezelőtt rájuk találtam. Úgy gondoltam, hogy ha a megfelelőt megtalálom, örökre megoldódik az internetes pornó kísértése számomra. Sajnos nem így lett. Miért? Mert félreismertem a szűrő szerepét az internet használatában.

Szerencsére, vannak jó szűrőprogramok és folyamatosan fejlesztik is azokat, így egyre tökéletesebbé válnak. De tökéletesek soha nem lesznek, mert nem tudják legyőzni a szexfüggő ember találékonyságát, aki megkeresi magának a kiskapukat.
Szeretném veled megosztani saját felismerésemet az internetes szűrőprogramokkal kapcsolatban.

Azzal, ahogy a szűrőt használtam, gyakorlatilag fenntartottam egy kiskaput magam számára. Ez pedig így szól: “Abban az esetben, ha nem működik jól a szűrő, nem az én felelősségem, ha szembejön velem a pornó. Sőt, az sem, ha magam keresek és találok ilyen tartalmat.” Tudom, nevetséges érv. Amíg ez nem tudatosult, ezt a beteg elvet működtettem.

Miután felismertem ezt az öncsaló működést, azt hittem, védettebb leszek. Mégsem ez történt.
Sokáig meghagytam magamnak egy kiskaput, mondván: “Ha rá is keresek pornóra, talán nem lesz baj! A szűrő talán megvéd.” Miközben tudatosan kerestem a pornót, szerettem volna hinni, hogy a szűrőt továbbfeljesztették a legutóbbi esetem óta, vagy valami csoda folytán mégis működni fog, ahol a múltkor nem működött. Őrület.

Végül – évek múltán – rájöttem, mit csinálok rosszul.

Más, különböző triggerforrások esetén már egy ideje bevontam Istent, amikor tehetetlennek éreztem magam, de az internetes pornó esetében nem ez volt a helyzet. Az internetes pornó problémáját szerettem volna rábízni a szűrőre. Ezzel az internetes pornót olyan zónának jelentettem ki, ahol más elvek érvényesek, mint a szexuális megkísértettség egyéb területein. Itt a szűrő volt az isten. Ha pedig erőtlen ez az isten, akkor nekem jogom van kiélni.

Ez a hozzáállás persze azt eredményezte, hogy az ellenség pontosan ezen a zónán keresztül tudott rendszeresen veszteségeket okozni nekem.

Mi akkor a teendő?

  1. Tudatosítom, hogy a szűrő nem Isten, így nem is képes engem megtartani józanságban. A szűrő csak egy eszköz, amely segít rendezni az engem körülvevő virtuális valóságot úgy, hogy emberibb léptékű legyen. Olyan, mint egy kerítés a ház körül. Nem a kerítésre bízom rá az életemet, sem a vagyonomat.
  2. Mindezek tudatában, továbbra is használom a lehető legjobb feljesztésű szűrőprogramokat.
  3. A személytelen erő helyett, amit a szűrő jelentett eddig, a személyes Isten erejére akarok hagyatkozni az internetes pornó ütközési zónáján is. Neki akarom átadni a harcot, amikor ilyen jellegű kísértés ér. Hiszem, hogy Isten irántam való szeretete legyőzi az engem pusztulásba sodró erőket.