szakértő

Szólnom kellene a szüleimnek a pornó függőségemről?

16 éves fiú vagyok, és kb. 7 éves korom óta vagyok pornófüggő. Gyűlölöm az egészet, és szeretnék megszabadulni tőle. A szüleim nem tudnak róla, és folyton igyekeztek mindenféle webes szűrő segítségével megvédeni engem ezektől, csakhogy mindig találtam rá módot, hogy megkerüljem a szűrőket. Gondolkodom, hogyan tudnék megszabadulni a függőségemtől anélkül, hogy a szüleim megtudnának valamit. Vannak barátaim, akikhez odamehetnék segítséget kérni, hogy kísérjenek a felépülésem útján, de egyelőre nem volt hozzá bátorságom. Ha megkérem a barátaimat, hogy legyenek partnereim abban, hogy beszámolok nekik haladásomról, szólnom kell a szüleimnek is a függőségemről?


VÁLASZ


Először is, szeretném Neked megköszönni, hogy ilyen nyíltan feltártad a küzdelmeidet, és hogy le akarsz számolni a pornóval. Továbbá, tudnod kell, hogy nem Te vagy az egyetlen, aki a szülők bevonása nélkül szeretne felhagyni a pornó nézésével.

Az egyik dolog, amire bátorítani szeretnélek, hogy gondold át: az, hogy nem beszélsz róla  a szüleidnek, őket védi, vagy Téged? Azt értem ez alatt, hogy természetes, ha szeretnénk megóvni szüleinket a szomorúságtól, haragtól, csalódástól és félelemtől, ha netán kiderülne rólunk, hogy pornóval küzdünk.

Talán saját magukat vádolnák azért, hogy nem tettek eleget annak érdekében, hogy támogassanak Téged, ami teljesen természetes a szülőknél, különösen, ha még szűrő szoftvereket segítségét is bevetették, hogy segítsenek Neked. Szóval, azzal, hogy nem beszélünk nekik, az érzéseiket igyekszünk kímélni. De az is természetes, ha úgy érzed, a küzdelmed miatt csalódnának Benned, és bizony egyikünk sem szeret másoknak csalódást okozni, különösen szüleinknek nem. Ebben az esetben az információ visszatartása inkább a saját védelmedet szolgálná. De az is lehet, hogy őket is meg magadat is védeni szeretnéd.

Rövid válaszom arra a kérdésedre, hogy beszélj-e a szüleidnek a küzdelmeidről: „igen”. Valószínűleg nem ezt a választ vártad, de hadd magyarázzam meg:

A szüleid feladata nemcsak az, hogy megvédjenek Téged az online szexuális tartalomtól, hanem az is, hogy segítsenek pozitív módon gondolkodni az Isten által adott szexualitás ajándékáról. Ha nem teszed nyilvánvalóvá a küzdelmedet, a szüleid nem fogják tudni, hogyan közelítsék meg az egészséges szexualitásról vallott elgondolásaidat. A pornó nem egyszerűen erkölcsi szempontból probléma, hanem eltorzítja a magadról és másokról alkotott képet: tárgynak láttatja saját testedet és mások testét, amelyet használni lehet és utána eldobni. Nem beszélni erről a szüleidnek annyit tesz, hogy elveszed tőlük a lehetőséget, hogy helyesen szeressenek és neveljenek az Isten szándéka szerinti szexualitás felé.

A barátaiddal kapcsolatban. Szerintem nagyszerű, hogy van egy csomó barátod, akikkel meg tudod osztani a küzdelmedet! Bizonyára szükséged lesz a barátaidra, hogy beszámolhass nekik magadról, és elég valószínűnek tartom, hogy velük egy más szintű őszinteségre juttok el, mint a szüleiddel. Nekik más szerepük van a felépülésedben, úgyhogy az a legjobb, ha mindenkit felveszel a fedélzetre. Nyilván bátorság kell ahhoz, hogy beszélj erről a dologról a szüleidnek. Talán lesznek majd bizonyos következményei, vagy nem biztos, hogy a fentiek értelmében állnak hozzá a dologhoz, de végül is, mindez megéri annak érdekében, hogy szabad légy a pornófüggés kötelékétől. Krisztusban meg fogod találni a szabadságot, és tudsz majd olyan életet élni, amilyent Isten szánt Neked, ahelyett, hogy odaláncolva maradnál testek képeihez, melyek azon vannak, hogy lealacsonyítsanak minket 21. századi Neander-völgyi emberekké.

Dr. Todd Bowman, Klinikai pszichológiai szaktanácsadó

Hasonló bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?