Hogyan beszéljek szüleimmel a pornófüggőségemről?

Az ima.

Imádkozz, imával készítsd elő a beszélgetést. Az ilyen beszélgetések nem maguktól fognak jól sikerülni, csak ha Isten bölcsessége kíséri az egész folyamatot. Olvasd el itt, hogy miért olyan fontos az imával való készület:  entire post to explaining why it’s so critical and then guiding you in how to pray.

Az előkészület.

Először gondolt át, pontosan mit akarsz a szüleidnek elmondani. Nem szükséges a részleteket elmondani, de annyit igen, amiből a szüleid megértik, mi az a terület, ahol küzdelmeid vannak.
Itt van néhány kérdés, ami jól jöhet:
  • Mesélj nekik első találkozásoddal a pornóval. Hány éves voltál? Hol történt? Milyen eszközön? Hogyan találtál rá? Szándékos volt, vagy véletlen? Mennyi ideig tartott ez az első tapasztalat? Milyen jellegű pornót láttál? Más valaki is részt vett ebben, vagy tudott róla?
  • Az idő előrehaladtával hogyan élt tovább a pornó használatod? Beszélj nekik arról, hogy milyen új határokat léptél át akár rizikó, gyakoriság vagy időtartam tekintetében.
  • Jelenleg hogyan állsz a pornóhasználattal? (ld. fenti kérdések)
  • A pornó nézésen kívül más formában is jelen van a szexuális kiélés életedben? Magaddal, másokkal online formában (sexting), vagy a valós életben?
  • Mi mindent tettél, hogy rejtegesd a pornóhasználatodat? (Ha ezt kihagyod, akkor továbbra is teret adsz a pornónak az életedben, és az nem fog elengedni. Komolyan. Úgyhogy ne tarts vissza semmit, mondj el nekik mindent.)
  • Hogy látod, mi indít téged a pornó felé? Többről van itt szó, mint hogy működnek a hormonjaid és ez ilyen vicces. Nézd meg ezt a posztot, ez segít megválaszolni ezt a kérdést:  21 Lies Porn Uses to Keep You in Bondage.
  • Tudom, hogy ilyen részleteknek a megosztása hallatán összerándul a gyomrod, de még egyszer mondom: egyszerűen így tesz egy felnőtt ember, aki meg akar szabadulni az egészségtelen terheitől. Megvallják a dolgot. Szabadon. Őszintén. Teljesen.
  • Amikor megvallod szüleidnek a pornózást, ez mind neked, mind a szüleidnek igen fájdalmas lesz, de pontosan ez a fájdalmas vallomásnak köszönhetően fog engedni a pornó szorító kényszere az életedben. Bátorításként, olvasd el saját történetemet a megvallásról.   read my story about confession.
  • A kapcsolódó tények megvallása nemcsak a lelkednek fog jót tenni, hanem fogódzópont lesz a szüleidnek is abban, hogy  hogyan segítsenek. Nagyon nehéz segíteni valaki olyannak, akivel kapcsolatban nincs elég megfelelő információnk. És ami a lényeg: nem az a fontos a beszélgetésedben szüleiddel, hogy mi mindent tettél az elmúlt időben, hanem hogy kivé szeretnél válni a jövőben, és milyen segítségre van szükséged ahhoz, hogy ez valóra váljon. 
  • Kezd azzal, milyen lépéseket vagy változtatásokat vagy kész megtenni, hogy szabaddá válj. Néhány javaslatot itt találsz:   How to Quit Porn–6 Essential Steps
  • Ezután gondold át, milyen jellegű segítséget kérnél szüleidtől. (Nem használ az olyan homályos kérés, mint pl. “Szeretném, ha imádkoznátok értem és néha rákérdeztek, hogyan állok”, hanem egészen konkrétan, pl.: “Szeretném, ha imádkoznátok velem minden este, magatoknál tartanátok a telefont éjjelre, és pornó szűrő szoftvert telepítenétek az összes eszközre”). Olvasd el szüleiddel ezt a cikket, ahol támpontokat találtok ahhoz, hogyan tud egészséges módon működni köztetek ez a fajta mentorálás (angolul: accountability)   how to set up healthy accountability structures.
  • Ne felejtsd! Vond be Istent ebbe a készületbe, ne hagyatkozz csak magadra, hiszen ő szeret téged és segít előkészülni azokra a kérdésekre, amelyekről tudja, hogy szüleid meg fogják kérdezni.
A terv
Hallottad már valahol azt a mondást, hogy “Minden az időzítésen múlik”?
Igazából, nem minden múlik az időzítésen, de tényleg nagyon fontos akkor, amikor nehéz beszélgetésekről van szó. Így tehát meg kell tervezni egy ilyen beszélgetésnek az idejét.
Egyrészt jobb egy titkos bűnt inkább korábban bevallani, mint később. Egy hete rejtegetni egy titkos bűnt egészen másként hat a legtöbb ember szemében, mint amikor ugyanezt teszi valaki már egy éve, vagy évtizede.
Másrészt pedig általában rossz kimenetele van az ilyen kényes témájú beszélgetésnek, ha olyankorra időzíted, amikor a másik ember gondokkal küzd, rohanásban van, haragos, fáradt vagy éhes. Szóval olyankorra tervezd meg a beszélgetést, amikor legkevésbé valószínű, hogy te vagy a szüleid ilyen állapotban vagytok.
Vagy még jobb, ha szüleidet ilyesmi módon szólítod meg: “Apa, anya, szeretnék veletek beszélni valamiről, amivel már egy ideje küzdök és szeretnék tőletek segítséget kérni. Tudnánk beszélni ma este a vacsora után?”
Fontos, hogy az időzítésbe is vond be Istent, mert az ő időzítése tökéletes, és figyelembe veszi a mi gyarlóságunkat is. 
 
Néhány záró gondolat:
  • Végül is, soha nem fogsz találni tökéletes időzítést arra, hogy nehéz dolgokról számolj be, úgyhogy ne ámítsd magad azzal, hogy egyszer csak lesz minden, mint egy tökéletes filmjelenet, ahol az egész beszélgetést lezavarjátok öt perc alatt.
  • Az ilyen beszélgetések általában több időt vesznek igénybe, mint öt perc.
  • Ez a beszélgetés valójában nem a pornóról szól. Ez a te személyes felépülésedről és a szüleiddel való egészséges kapcsolatodról szól. 
  • Ne várd el a szüleidtől, hogy jól reagáljanak. Ők is csak emberek. Sőt, nekik nem volt idejük imádsággal készülni erre a beszélgetésre, úgy, mint neked.
  • Ne felejtsd, Isten veled együtt megy ebbe a beszélgetésbe, és mindvégig jelen lesz, hogy megadja a bölcsességet, békét, türelmet, megértést, bátorságot vagy bármi mást, amire szükséged van.
  • Ha ismersz más olyan felnőttet, akiben jobban megbízol, először vele oszd meg a dolgot. Elképzelhető, hogy még imádkozni is fog érted, segít felkészülni és megtervezni a beszélgetést, vagy még talán ott is lesz veled, amikor beszélsz a szüleiddel.
Itt van egy bátorítást Isten Igéjéből: “Mit is mondjunk tehát? Ha Isten velünk, ki ellenünk? Ő, aki saját Fiát sem kímélte, hanem odaadta értünk, nem ajándékozna nekünk vele együtt mindent?” – Róm 8,31-32
Forrás: covenanteyes.com

Vélemény, hozzászólás?